U nastavku saznajte za šta su korisne određene biljke.
Blagotvorna špargla
Ukoliko pojedete 100 g špargle uneli ste gotovo celu dnevnu dozu vitamina C. S obzirom da je bogata i kalijumom, ima i izvanredna diuretička svojstva.
PROČITAJTE I… “Doktori” iz vaše bašte
Limun topi salo
Ako svakog dana pre obroka pojedete koru jednog limuna, (prethodno ga potopite u sodu bikarbonu a zatim dobro oribajte koru), postepeno ćete istopiti jastučiće sala. To je zato što kora sadrži limonen koji sagoreva zasićene masti.
Korisna ljuska krompira
Naslage kamenca sa šerpi efikasno ćete ukloniti ako u malo vode prokuvate ljusku krompira. Da bi vam staklene flaše bile kristalno sjajne, stavite u njih malo vode, sirov krompir iseckan na kockice i prstohvat soli. Dobro promućkajte i ako treba ponovite postupak.
Anemični ste? Jedite urme!
Samo 20 g urmi dovoljno je da se podmiri propisani dnevni unos gvožđa. Ovaj slatki plod trebalo bi da bude obavezan deo jelovnika anemičnih osoba i rekonvalesvcenata. Sadrži i veliku količinu vitamina A koji pospešuje apsorpciju kalijuma i magnezijuma, a pozitivno deluje i na bubrege i prostatu.
Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net