Sušenje aromatičnih biljaka najpraktičnija je tehnika za čuvanje njihovih ukusa i mirisa.
Sušenje biljaka
Brojne biljke se na ovakav način mogu pripremiti za jesen i zimu – žalfija, majoran, origano, ruzmarin… Odsecite grane biljaka koje želite da sušite i ostaviti ih da vise naopako na nekom suvom i dobro provetrenom mestu.
PROČITAJTE I… Lavanda- opojni miris svežine
Nije dobro staviti ih na sunce jer bi brzo „izgorele“, dok se sporijim sušenjem čuvaju dragocena esencijalna ulja koja daju miris i ukus. Kada se dobro osuše, odsecite im drvenasti deo, a listiće stavite u hermetički zatvorene teglice i obeležite ih etiketama. Tegle treba čuvati na mračnom mestu. Začine je bolje rasporediti u više manjih nego sve sipati u jednu veliku teglu.
Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net