Ovaj napitak, pripremljen od biljke koju sami uzgajate (dakle, znate šta pijete), čisti organizam od toksina, pomaže smanjenje lošeg holesterola, snižava krvni pritisak i ublažava anemiju.
Zagrejte do ključanja ½ l vode, dodajte dve supene kašike svežeg peršuna i ostavite da kuva 5 minuta. Procedite, ostavite da se malo prohladi i popijte. Čaj se može piti u bilo koje doba dana, ali se ne preporučuje uveče jer podstiče mokrenje.
Peršun je izuzetno bogat vitaminom C (u 100 g biljke ima čak 170 mg ovog antioksidansa), a ono u čemu se naročito ističe jeste obilje retkog vitamina B12 neophodnog za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Ne oskudeva ni u mineralima, sadrži dosta gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra.
Peršunov list poznat je kao odlično sredstvo za detoksikaciju organizma, a sadrži i supstance koje podstiču krvnu cirkulaciju i ublažavaju srčane tegobe. Najbolje je konzumirati ga svežeg, sušen i konzervisan gubi svojstva, ali ako se zamrzne zadržava sve korisne sastojke.
…
Ostatak sadržaja potražite u štamšanom izdanju ili preuzmite kompletna digialna izdanja putem online servisa Novinarnica.net