Verujemo da vas izluđuje i sama pomisao na ovu biljku koja narušava lepotu travnjaka i bezobzirno “napada” leje s cvećem i povrćem. Ali, pre nego što iščupate poslednji struk, dobro razmislite – maslačak je pravi božji dar!
Na prvi pogled, naročito kad nije u cvatu, maslačak deluje vrlo neugledno i u većini vrtova nije dobrodošao stanovnik. Ova zeljasta biljka toliko je rasprostranjena da se smatra korovom i nemilosrdno se odstranjuje iz svakog kultivisanog prostora. No, njegov botanički naziv Taraxacum officinale upućuje na činjenicu da maslačak ima blagotvorna, lekovita svojstva, što se odnosi na bukvalno svaki deo ove neverovatne biljke, veoma cenjene još u antičko doba. Biolozi i fitoretapeuti vrlo dobro znaju koliko vredi i smatraju ga pravim remek-delom majke prirode!
To je tipična biljka umerene klime, koja zajedno s belom radom, asterom i suncokretom pripada velikoj familiji Asteracea. Raste do 2.000 metara nadmorske visine, najčešće po zapuštenim livadama i uz puteve, a jedino što joj je potrebno jeste otvoren prostor, po mogućnosti izložen suncu. Ne zahteva čak ni posebno zemljište i cveta “sve u šesnaest” od ranog proleća do kasne jeseni.
Pored toga što je veoma značajan u apikulturi (snabdeva pčele polenom i nektarom), maslačak se veoma uspešno koristi i u kuhinji (svež ili termički obrađen), a vekovima je cenjen u narodnoj medicini – toliko da se lečenje koja uključuje upotrebu njegovog lista ili korena naziva „taraksakum terapija“.
Masalač kao hrana
U ishrani se koristi cela biljka, a koren, ukoliko se sakuplja u jesen, sadrži najveću količinu aktivnih materija koje stimulišu funkciju jetre, bubrega i žuči, zbog čega se njegova upotreba savetuje u slučaju oboljenja ovih organa. Listovi poseduju više beta-karotena od šargarepe i veoma su korisni za dobar vid. Maslačak je bogat vitaminima (A, B, C i D), gorkim jedinjenjima (taraksicin) i mineralnim solima, koji tonifikuju telo, pospešuju varenje, detoksikuju telo, stimulišu pražnjenje creva, a imaju i antiupalna svojstva.
Visok sadržaj flavonoida i kalijuma pospešuje eliminaciju viška vode iz organizma pa se konzumiranje ove biljke preporučuje osobama koje pate od visokog krvnog pritiska, nagomilavanja tečnosti i celulita. Skorija istraživanja pokazala su da maslačak jača odbrambeni sistem i podstiče imunološki odgovor limfnog sistema. Međutim, treba imati u vidu da se korišćenje ove biljke ne preporučuje u slučaju gastritisa i čira.
Sirup od maslačka
Blistavi, žuti cvetovi maslačka izuzetno su bogati polenom i nektarom, pa su pravi magnet za pčele. Od njih se pravi ukusan gusti sirup (neki ga zovu “med” jer ima sličnu konzistenciju), koji je odličan dodatak sirevima i voćnim salatama. Priprema se tako što se u 4 dl vode stavi 200 g šećera i 100 g latica maslačka (samo latice ne ceo cvet) i kuva 40 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi, a potom ponovo stavite na vatru i kuvajte 20-40 minuta da biste dobili adekvatnu gustinu (uzmite u obzir da će se sirup zgusnuti i tokom hlađenja).
Sirće od maslačka
Sirće od cvetova maslačka odličan je začin za salate i bareno povrće, dok je, razređeno vodom, izvanredan napitak za tonifikaciju i revitalizaciju. Priprema se tako što se cvetovi maslačka potope u jabukovo sirće i ostave da odstoje četiri nedelje. Potom se tečnost procedi i čuva na tamnom i prohladnom mestu.
Salata od listova maslačka
Od mladih, gorkastih listova maslačka, posebno onih koji izbijaju u rano proleće, može se napraviti izuzetno ukusna salata čije je konzumiranje odličan način da se aktiviraju funkcije jetre i, shodno tome, organizam očisti od toksina. Evo jednostavnog recepta za ovaj svojevrsni eliksir zdravlja: pomešajte 400 g listova maslačka, 3 kuvana jajeta, četiri izdrobljena jezgra oraha, 4 kašike limunovog soka, 2 kašike senfa i dodajte po ukusu so i maslinovo ulje.
S obzirom na to da sadrži velike količine kalijuma, čaj od listova i cvetova maslačka može se koristiti kao sredstvo za stimulisanje cvetanja svih vrtnih i balkonskih biljaka. U litar vrele vode sipajte po tri pune šake listova i cvetova pa sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procedite tečnost i dodajte po 2 dl vode za zalivanje.