Nema nikakvog razloga da već danas ne posadite ovu aromatičnu, zdravu biljku – u saksiju ili žardinjeru, svejedno. Uzgajanje je krajnje jednostavno, a osim što će vam biti od koristi nikako ne treba zanemariti ni osećaj zadovoljstba kada shvatite da ste napravili dobar posao.
Ovaj neverovatni začin, koji se hiljadama godina uzgaja u Indiji i Kini, sve je popularniji u svetu ne samo zbog prijatnog, osvežavajućeg ukusa već i zbog izuzetno lekovitih svojstava. Đumbir je višegodišnja biljka koju bez problema možete posaditi u saksiju i dobiti zdrav, organski proizvod koji ćete s ponosom koristiti za pripremanje jela od mesa i ribe, zdravih sokova, kolačića ili mirisnog čaja.
PROČITAJTE I… Zanimljivosti sa svih strana
KAKO NABAVITI RIZOM?
Koren možete pronaći u supermarketima, ali postoji rizik da je tretiran protiv preranog klijanja, stoga bi bilo najbolje da ga nabavite u nekom uzgajalištu organske hrane ili rasadniku koji će vam garantovati klijanje. Čvornovati rizom đumbira treba da bude tvrd, bez fleka i trulih delova, s nekoliko pupoljaka. Možete ga iseći na dva dela pod uslovom da na svakom bude bar dva izdanka, a pre toga ga ostavite na vazduhu nekoliko dana da se presečeni deo dobro isuši.
OKUPAN SVETLOŠĆU
Uzgajanje đumbira u saksiji nije nimalo teško: smestite ga na balkon ili kuhinjski prozor gde će imati dovoljno svetlosti. Ova azijska biljka nikako ne podnosi senku ali ni direktno sunce – dovoljno je da dobija difuzno svetlo (postavite je ispod neke veće biljke ili je zaštitite zavesom, a dobro rešenje je i ogradica koju ćete postaviti ispred žardinijere). Posuda u koju sadite đumbir trebalo bi da bude duboka najmanje 30 do 40 cm jer se njegov koren pruža u dubinu.
PROČITAJTE I… “Doktori” iz vaše bašte
Kako se sadi đumbir?
Na dno saksije stavite sloj ekspandirane gline da biste obezbedili dobru drenažu, a potom je napunite laganom, kvalitetnom zemljom sve do dva prsta od vrha. Možete i sami zamešati supstrat kombinujući univerzalnu zemlju, pesak i treset. Ako imate komposta, stavite u mešavinu tri rukohvata, ili je obogatite mineralnim đubrivom s odloženim delovanjem. U saksiju prečnika 40-50 cm možete posaditi tri korena na razmaku koji ne bi trebalo da bude manji od 15 cm. Zabodite ih u zemlju na dubinu od nekoliko centimetara ostavljajući izdanke okrenute nagore. Potom obilno zalijte supstrat i održavajte ga vlažnim dodajući pomalo vode kad površina postane suva. Nakon otprilike šest meseci, kada listovi počnu da se suše (u međuvremenu, otkidajte cvetove da ne bi izvlačili hranljive materije iz korenja), možete izvaditi rizome i koristiti ih. Jedan deo isecite i ostavite da se osuši, pa ih ponovo zabodite u zemlju i ostavite da miruju dva meseca bez zalivanja.
Đumbir i zdravlje
Đumbir je bogat mineralima – manganom, kalcijumom, fosforom, natrijumom, kalijumom, gvožđem i cinkom, vitaminima B i E, i eteričnim uljima. Njegova antikancerogena svojstva dokazala je i nauka, a naročito se dobro pokazao u slučaju raka debelog creva. Ova začinska biljka poznato je sredstvo protiv mučnine, pritom ublažava gastritis, stimuliše varenje, eliminiše crevne gasove i smanjuje tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crevu. Đumbir je koristan i u lečenju prehlade, kašlja i upale grla, kao i simptoma gripa – glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima. Ima i antikoagulaciono delovanje pa prevenira stvaranje tromba, a uz to snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.
Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net