Menta piperita je višegodišnja biljka sa rizomom i stolonima, čija uspravna stabljika naraste od 30-50 cm i deli se na dve grane.
Tamnozeleni listovi s kratkim peteljkama raspoređeni su naspramno, po dva, i nazubljeni po ivicama, ovalni i na vrhu špicasti, dok su cvetovi nežne lila boje koji se pojavljuju na vrhovima stabljike i grupisani su u klipaste cvasti. Plod je podeljen na četiri dela i sakriven je u čvrstoj čašici.
PROČITAJTE I… Svež peršun cele godine
Uzgajanje i branje nane
Menta piperita zahteva svež, glinast, rastresit i bogat teren, kao i redovno, ali ne često zalivanje. Biljke se režu nakon cvetanja, vezuju se u svežnjeve i vešaju naopačke da bi se osušili, U slučaju povoljnih vremenskih prilika, što pre svega podrazumeva dosta sunca, nana se može brati dva puta – najpre u junu a zatim i u septembru. Razmnožavanje se stolonima, koji se lako ožiljavaju u jesen i proleće.
Svojstva i upotreba nane
Menta je od davnih vremena poznata kao odličan lek protiv bolesti želuca i creva, sprečava podrigivanje, pojačava lučenje žuči, ublažava tegobe izazvane upalom bubrega i jetre, kao i bolove uzrokovane neuralgijama i išijasom. Odličan je dižestiv i pojačava apetit. za čaj od mente potrebna je kašičica suve biljke koja se preliva šoljom vrele vode i ostavlja da odstoji pet minuta a zatim procdi.
Više saveta potražite u magazinu Bašta i vrt
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net