Hibridi čajnog drveta važe za najlepše biljke na svetu, a u hladnijim predelima uzgajaju se isključivo u saksijama. Njihovi prekrasni cvetovi pojavljuju se u kasnu zimu i svojom bojom razbijaju depresivno sivilo
Prelepi zimzeleni žbun najstarija je kultivisana biljka na svetu, a poreklom je iz jugoistočne Azije, gde se uzgajao prevashodno zbog okrepljujućeg čaja koji se pravi od njenih osušenih listova.
Iz Kine, u kojoj se ovaj napitak konzumira već 5.000 godina, vrsta Camellia sinensis čiji se listovi prerađuju u crni, zeleni i druge vrste čajeva, prenesena je u Japan, odakle je u 18. veku uvezena u Evropu. Namera je bila da se prodajom čaja napravi unosan posao, ali biljka nije uspevala na hladnoj klimi i od toga se odustalo.
No, privukla je pažnju botaničara i ljubitelja cveća koji su bili očarani njenim bogatim cvatom i prelepim listovima, pa se kamelija vrlo brzo odomaćila u predelima s blagom mediteranskom klimom.
CVETOVI KAO S RAZGLEDNICE
Od ukupno 200 divljih vrsta do danas stvoreno je više od 300.000 kultivara, a najpoznatija i najraširenija je Camellia japonica ili japanska ruža, koja se u kontinentalnim predelima uzgaja kao saksijska biljka i s prvim hladnoćama unosi se u zatvoren, ali nikako pregrejan prostor.
Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, narandžasti, crveni ili prošarani. Kod većine vrsta pojavljuju se treće godine nakon sadnje, najčešće u rano proleće, mada ima kamelija koje cvetaju u leto i jesen. Različitog su oblika – jednostavni ili dupli, neki su nalik ruži, drugi, opet, podsećaju na zvončiće.
BAŠTOVAN
Čim prođe opasnost od prolećnih mrazeva, kamelija se može izneti napolje, a najbolje bi bilo da se drži na zaklonjenom mestu, u polusenci, po mogućnosti ispod crnogoričnog drveta, čije iglice povećavaju kiselost terena, što veoma odgovara ovoj acidofilnoj biljci.
Zaliva se umereno, obilnije u jesen i zimu, najbolje mlakom kišnicom ili bar odstajalom vodom, kojom joj treba orošavati i listove…
…
Ostatak sadržaja potražite u štamšanom izdanju ili preuzmite kompletna digialna izdanja putem online servisa Novinarnica.net